Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
SZYBKO, PROSTO I SMACZNIE !!! Uwielbiąją ten deser zarówno dzieci jak i dorośli. POLECAM!!!
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 78
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 50
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 78
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 50
Składniki
Przygotować 3 miski do galaretki, pojemnik do ubijania białka, miskę do truskawek, 2 miski do wymieszania masy, mikser, łyżkę stołową lub trzepaczkę, głęboką łyżkę np: do sosu, dekoracyjną misę w której ma się znaleśc deser "pianka"
Ugotować 1200 ml wody
Do 3 misek rozlać po 400 ml wrzącej wody i rozpuścić w każdej misce inną galaretkę, a następnie odstawić do wystudzenia
Świeże truskawki umyć i włożyć do miski ( mrożone odrazu włożyć do miski), następnie zmiksować do uzyskania papki, pare truskawek można odłożyć do dekoracji
Zmiksowane truskawki połączyć z wystudzoną, truskawkową galaretką i odstawić ( nie wkładać do lodówki ) UWAGA!!! Mrożone truskawki połączyć z galaretką tuż przed przekładaniem do dekoracyjnej misy
Jak wystygną galaretki ubić na sztywno białka (każde białko osobno) ze szczyptą soli ( dla uzyskania bardzo sztynej można dodać "śmietan-fix" Dr. Oetkera, po połowie do jednego białka )
Ubite białko przełożyć do miski i powoli połączyć ją z galaretką. Głęboką łyżką wlewać bardzo powoli wystudzoną galaretkę do ubitego białka i delikatnie mieszać łyżką lub trzepaczką. Odstawić. Tak połączyć następną galatetkę w innej misce. Otrzymamy dwie masy oróżnych smakach
Do dekoracyjnej misy wlać połowę pomarańczowej masy i wstawić do lodówki do stężenia ( w między czasie od czasu do czasu delikatnie mieszać pozostałą cześć tej masy i masę zieloną /o smaku kiwi/, ponieważ mogą się rozwarstwić )
Po stężeniu wyjąć misę z lodówki i nałożyć następną warstwą, masę z truskawek; wstawić do lodówki do stężenia
Czynność w pkt. 8 i 9 powtarzać
Po stężeniu ostatniej warstwy można udekorować np: bitą śmietaną
Deser najlepiej trzymać w lodówce
...i gotowe.
SMACZNEGO!!!
Deser ten można również wykonać z jednej galaretki i jednego białka. Jakby komuś nie chciało się bawić. Tak samo pysznie smakuje.