Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 164
Dodano: 18.05.2014
Odsłon: 3813
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ciasto:
Kostkę margaryny rozpuszczamy z przyprawą do piernika, cynamonem w rondelku.
Dodajemy powidła i kakao. Trzymamy do zagotowania na wolnym ogniu.
Jajka ubijamy z cukrem na jasny kogel mogel.
Dodajemy po trochu mąki wymieszanej z sodą i mleka.
Na końcu dodajemy wystudzoną margarynę.
Pieczenie:
Blaszki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160-180. Pod koniec można delikatnie zejść z temperatury.
Wystudzone pierniki polewamy polewą czekoladową - może być gotowa, bądź lukrem.
Polewa:
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy.
Ciepłą jeszcze polewą robimy kiziu miziu piernikom.
Wedle uznania, do ciasta można dodać orzechy, migdały bądź skórkę pomarańczową w cukrze. Albo wszystko razem.
Przystrojenie piernika, w zależności od okazji. Jak dla mnie, najlepiej prezentuje się ze skórką pomarańczową bądź migdałami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

ggosienka68 19 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Jak doskonalony przez lata, to musi być doskonały :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 19 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Cudne pierniczki.0 Kto głosował? | Odpowiedz