Do góry

Desery Przepis na:

Piernik doskonalony przez lata

Piernik doskonalony przez lata

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 164

Dodano:

Odsłon: 3813

Przepis ze starych zeszytów, babcinych, mamusinych, doskonalony przez lata. Nie jest to piernik leżakujący, staropolski, tylko zwykły, szybki, przepyszny. W zależności od okazji, znajdują się w nim różne dodatki. Jednak i bez dodatków jest super. Przepis jest tak banalny, ze moja 8 latka sama, bez pomocy, potrafi go zrobić.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki cukru (około 440g )
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 szklanki mąki (około 680 g )
  • 1 kostka margaryny (250 g )
  • 2 przyprawy do piernika
  • 6 łyżek dżemu - ja dodaję galaretkę z czarnej porzeczki - a standardowo mogą być powidła śliwkowe - ewentualnie dżem z wiśni
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Polewa: 4 łyżeczki cukru
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik doskonalony przez lata

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Kostkę margaryny rozpuszczamy z przyprawą do piernika, cynamonem w rondelku.

    Dodajemy powidła i kakao. Trzymamy do zagotowania na wolnym ogniu.

    Jajka ubijamy z cukrem na jasny kogel mogel.

    Dodajemy po trochu mąki wymieszanej z sodą i mleka.

    Na końcu dodajemy wystudzoną margarynę.

  2. Pieczenie:
    Blaszki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

    Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160-180. Pod koniec można delikatnie zejść z temperatury.

    Wystudzone pierniki polewamy polewą czekoladową - może być gotowa, bądź lukrem.

  3. Polewa:
    Rozpuszczamy margarynę, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy.

    Ciepłą jeszcze polewą robimy kiziu miziu piernikom.

    Wedle uznania, do ciasta można dodać orzechy, migdały bądź skórkę pomarańczową w cukrze. Albo wszystko razem.

    Przystrojenie piernika, w zależności od okazji. Jak dla mnie, najlepiej prezentuje się ze skórką pomarańczową bądź migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń