Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pijane tartaletki ze śliwkami"
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 895
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4527
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1147
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 512
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 895
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4527
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1147
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 512
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń. Foremkami do tartaletek wytnij z ciasta 6 krążków. Foremki wysmaruj masłem, wysyp cienką warstwą bułki, wyłóż ciastem. Piecz 5 minut w 190oC. Wyjmij z piekarnika.
Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na połówki. Wino mocno podgrzej ze skórką pomarańczową. Wrzuć śliwki, duś około 5 minut. Owoce wyjmij z zalewy, dobrze osącz i zostaw do przestudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą, jasną masę. Na końcu delikatnie wymieszaj z mąką.
Śliwki rozłóż na podpieczonych spodach. Dociśnij i zalej masą żółtkową. Piecz w 190oC przez 8 minut, by masa się ścięła. Odczekaj 15-20 minut, nim wyjmiesz tartaletki z foremek.Źródło: Naj