Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piramidka kokosowa"
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13117
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4182
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43083
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 503
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 398
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 452
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13117
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4182
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43083
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 503
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 398
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 452
Składniki
<strong>Sok można zastąpić słodką śmietanką.</strong>
Opłukany ryż wsypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem kokosowym. Do puszki wlewamy 200 ml wody, płuczemy ją. Tę wodę także wlewamy do ryżu. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 12 minut (do miękkości ryżu).
W tym czasie do innego rondelka wkładamy owoce tropikalne z zalewą, laskę cynamonu i, jeśli ktoś lubi, 2-3 ziarenka kardamonu. Gotujemy 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Owoce przecedzamy, ale soku nie wylewamy.
Miseczki wykładamy folią spożywczą lub płuczemy zimną wodą i napełniamy ryżem do jednej trzeciej objętości. Na ryżu rozkładamy owoce, przykrywamy warstwą pozostałego ryżu i dobrze dociskamy.
Wstawiamy do lodówki na 30-40 minut (do stężenia). Deser wybijamy z miseczek na talerzyki, dekorujemy plastrem cytryny oraz resztą owoców i podlewamy odcedzonym sokiem z owoców.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 3,10 zł</strong>
<strong>Wartość odżywcza jednej porcji 675 kcal Białko 14,1 g/Tłuszcz 32 g/Węglowodany 86,2 g</strong>Źródło: Rewia