Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piramidka kokosowa"
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 43
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 12
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 28
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 302
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2526
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 43
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 12
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 28
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 302
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2526
Składniki
<strong>Sok można zastąpić słodką śmietanką.</strong>
Opłukany ryż wsypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem kokosowym. Do puszki wlewamy 200 ml wody, płuczemy ją. Tę wodę także wlewamy do ryżu. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 12 minut (do miękkości ryżu).
W tym czasie do innego rondelka wkładamy owoce tropikalne z zalewą, laskę cynamonu i, jeśli ktoś lubi, 2-3 ziarenka kardamonu. Gotujemy 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Owoce przecedzamy, ale soku nie wylewamy.
Miseczki wykładamy folią spożywczą lub płuczemy zimną wodą i napełniamy ryżem do jednej trzeciej objętości. Na ryżu rozkładamy owoce, przykrywamy warstwą pozostałego ryżu i dobrze dociskamy.
Wstawiamy do lodówki na 30-40 minut (do stężenia). Deser wybijamy z miseczek na talerzyki, dekorujemy plastrem cytryny oraz resztą owoców i podlewamy odcedzonym sokiem z owoców.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 3,10 zł</strong>
<strong>Wartość odżywcza jednej porcji 675 kcal Białko 14,1 g/Tłuszcz 32 g/Węglowodany 86,2 g</strong>Źródło: Rewia