Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piramidka kokosowa"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1291
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1291
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Składniki
<strong>Sok można zastąpić słodką śmietanką.</strong>
Opłukany ryż wsypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem kokosowym. Do puszki wlewamy 200 ml wody, płuczemy ją. Tę wodę także wlewamy do ryżu. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 12 minut (do miękkości ryżu).
W tym czasie do innego rondelka wkładamy owoce tropikalne z zalewą, laskę cynamonu i, jeśli ktoś lubi, 2-3 ziarenka kardamonu. Gotujemy 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Owoce przecedzamy, ale soku nie wylewamy.
Miseczki wykładamy folią spożywczą lub płuczemy zimną wodą i napełniamy ryżem do jednej trzeciej objętości. Na ryżu rozkładamy owoce, przykrywamy warstwą pozostałego ryżu i dobrze dociskamy.
Wstawiamy do lodówki na 30-40 minut (do stężenia). Deser wybijamy z miseczek na talerzyki, dekorujemy plastrem cytryny oraz resztą owoców i podlewamy odcedzonym sokiem z owoców.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 3,10 zł</strong>
<strong>Wartość odżywcza jednej porcji 675 kcal Białko 14,1 g/Tłuszcz 32 g/Węglowodany 86,2 g</strong>Źródło: Rewia