Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek śliwkowy"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 813
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5423
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8648
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17673
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 813
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5423
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8648
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17673
Składniki
Mąkę przesiać razem z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, żółtka oraz śmietanę. wymieszać nożem i zagnieść kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blachę natłuścić, posypać tartą bułką. Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąka stolnicy. Przenieść na wałku na blaszkę. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika (180o) i podpiec przez 10-15 minut na złoty kolor.
Śliwki umyć, rozciąć na pół, wypestkować. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Ułożyć na nim ciasno połówki śliwek przekrojem do góry. Posypać płatkami migdałowymi i polać miodem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut.
ok. 65 minut
<strong>Superrada</strong>
Jeśli chcesz, by kruchy placek był po upieczeniu równy i cieniutki, przed włożeniem do piekarnika przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż suchym grochem.Źródło: Twoje Imperium