Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek śliwkowy"
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 80
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 130
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 491
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 429
Propozycja na szybki i smaczny deser, który przygotujesz w kilka minut.
Odsłon: 329
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 80
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 130
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 491
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 429
Propozycja na szybki i smaczny deser, który przygotujesz w kilka minut.
Odsłon: 329
Składniki
Mąkę przesiać razem z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, żółtka oraz śmietanę. wymieszać nożem i zagnieść kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blachę natłuścić, posypać tartą bułką. Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąka stolnicy. Przenieść na wałku na blaszkę. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika (180o) i podpiec przez 10-15 minut na złoty kolor.
Śliwki umyć, rozciąć na pół, wypestkować. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Ułożyć na nim ciasno połówki śliwek przekrojem do góry. Posypać płatkami migdałowymi i polać miodem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut.
ok. 65 minut
<strong>Superrada</strong>
Jeśli chcesz, by kruchy placek był po upieczeniu równy i cieniutki, przed włożeniem do piekarnika przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż suchym grochem.Źródło: Twoje Imperium