Do góry

Desery Przepis na:

Placuszki selerowe z groszkiem

Placuszki selerowe z groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Placuszki selerowe z groszkiem"

Składniki

  • 50 dag selera korzeniowego
  • 1 i 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 4 jaja
  • 4-5 łyżek mąki
  • po 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • bazylii i mięty
  • 4-5 łyżek tartego sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placuszki selerowe z groszkiem

Przygotowanie

  1. Seler obierz, pokrój na kawałki, ugotuj w posolonej wodzie. Groszek wsyp na posolony wrzątek. Ugotuj do miękkości. Warzywa odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj.

  2. Odłożony seler zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z warzywnym piure. Dodaj mąkę, starty seler oraz posiekane zioła i ser typu parmezan.

  3. Ciasto przypraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Pianę domieszaj do ciasta. Dołóż cały groszek. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej.

  4. Łyżką nakładaj ciasto, formując grubsze racuchy. Smaż je na rumiano z obu stron. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Udekoruj według uznania.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń