Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na krówkę"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14032
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15893
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14032
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15893
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Składniki
Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać. Dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Starannie zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części, cienko rozwałkować. Ułożyć na dwóch blachach. Upiec na złoty kolor. Gdy ciasto ostygnie, posmarować jeden placek warstwą dżemu i nałożyć drugi, delikatnie docisnąć.
Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Do zimnego mleka dodać obydwa rodzaje mąki i cukier waniliowy, wlać do gotującego mleka, wymieszać, zagotować.
Masło utrzeć, dodać do budyniu, wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Śmietanę z cukrem gotować aż zgęstnieje, dodać szklankę orzechów i łyżkę wody. Ciepłe wylać na masę.
<strong>Superrada</strong>
Ciasto odstawić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem każdy kawałek ozdobić, np. pokruszonymi cytrynowymi bezikami lub tartą gorzką czekoladą.Źródło: Twoje Imperium