Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszne i szybkie ciasto ze śliwkami"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 981
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1998
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 465
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 981
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1998
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 465
Składniki
Śliwki umyj pod bieżącą wodą, osusz. Przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w ćwiartki.
Do naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski włóż miękkie masło. Dodaj cukier oraz sól. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj po jajku i po łyżce suchych składników.
Formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Na wierzchu ułóż śliwki, lekko wciskając je w ciasto. Piecz 30-40 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C. Gdy ciasto wystygnie, wierzch oprósz cukrem pudrem.
<strong>: 60 minut Porcja: 250 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie