Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszne i szybkie ciasto ze śliwkami"
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3887
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19805
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2949
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4081
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3887
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19805
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2949
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4081
Składniki
Śliwki umyj pod bieżącą wodą, osusz. Przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w ćwiartki.
Do naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski włóż miękkie masło. Dodaj cukier oraz sól. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj po jajku i po łyżce suchych składników.
Formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Na wierzchu ułóż śliwki, lekko wciskając je w ciasto. Piecz 30-40 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C. Gdy ciasto wystygnie, wierzch oprósz cukrem pudrem.
<strong>: 60 minut Porcja: 250 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie