Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rustykalna tarta z ciasta kruchego z przepysznym nadzieniem z polskich wiśni i likieru ziołowego Jagermeister
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Wiśnie myjemy, drylujemy z pestek, przekładamy do miseczki, zalewamy Jagermeisterem, sokiem z cytryny i erytrolem/cukrem. Mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce.
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy erytrol i cukier i wodę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do reszty składników.
Całość siekamy nożem do uzyskania konsystencji "kruszonki". Ciasto szybko zagniatamy(nie może się ogrzać). Wkładamy do lodówki na 1h.
Do wiśni dolewamy ekstrakt z migdałów oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.
Oddzielamy płyn od owoców. Płyn przekładamy do garnuszka i powoli zagotowujemy ciągle mieszając do powstania konsystencji kisielu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200*C. Ciasto wyciągamy, przekładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 30cm. Formujemy koło, doklepując pęknięte miejsca ciasta do środka.
Na środek wykładamy gęsty płyn, następnie wiśnie, tak aby zostawić 4-5cm wolnego na zawinięcie ciasta. Ciasto zawijamy do środka. Płyn który jeszcze został w czereśniach wlewamy do środka tarty.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50-55 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji :)