Do góry

Desery Przepis na:

Rustykalna tarta z wiśniami i likierem Jagermeister

Rustykalna tarta z wiśniami i likierem Jagermeister

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 110

Rustykalna tarta z ciasta kruchego z przepysznym nadzieniem z polskich wiśni i likieru ziołowego Jagermeister

Składniki

  • Mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
  • Erytrol - 2 łyżki (lub 1,5 cukru)
  • Zimne masło - 125g
  • Zimna woda - 3 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Wiśnie - 600g
  • Erytrol - 80g (lub 60g cukru)
  • Ekstrakt z migdałów - 1 mała łyżeczka
  • Jagermeister - 100ml
  • Sok z cytryny - 1szt
  • Skrobia ziemniaczana - 2 płaskie
  • Jajko - 1szt
  • Woda - 1 łyzka
  • Migdały - 100g
  • Cukier puder - do dekoracji
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rustykalna tarta z wiśniami i likierem Jagermeister

Przygotowanie

  1. Wiśnie myjemy, drylujemy z pestek, przekładamy do miseczki, zalewamy Jagermeisterem, sokiem z cytryny i erytrolem/cukrem. Mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce.

  2. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy erytrol i cukier i wodę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do reszty składników.

  3. Całość siekamy nożem do uzyskania konsystencji "kruszonki". Ciasto szybko zagniatamy(nie może się ogrzać). Wkładamy do lodówki na 1h.

  4. Do wiśni dolewamy ekstrakt z migdałów oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.

  5. Oddzielamy płyn od owoców. Płyn przekładamy do garnuszka i powoli zagotowujemy ciągle mieszając do powstania konsystencji kisielu.

  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200*C. Ciasto wyciągamy, przekładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 30cm. Formujemy koło, doklepując pęknięte miejsca ciasta do środka.

  7. Na środek wykładamy gęsty płyn, następnie wiśnie, tak aby zostawić 4-5cm wolnego na zawinięcie ciasta. Ciasto zawijamy do środka. Płyn który jeszcze został w czereśniach wlewamy do środka tarty.

  8. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50-55 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 03 września Myślimy, że wszyscy poczęstowani taką tartą będą zachwyceni. Wygląda imponująco :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń