Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik Amaretto"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 100
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 234
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 100
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 234
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Składniki
Czekoladę łamię na kawałki, topię na parze, dodaję likier, kawę i masło. Studzę. Jajko ubijam około 5 minut. Dodaję mąkę i masę czekoladową, mieszam.
Ciasto przelewam do tortownicy o średnicy 24 cm. Kawę zalewam 50 ml wrzątku, dodaję żelatynę, mieszam. Dodaję likier, odstawiam na 15 min. W masie maczam biszkopty, układam na blasze.
Twaróg mielę, miksuję z mascarpone i mąką. Dodaję cukier. Kolejno dodaję jajka oraz śmietankę, nasiona wanilii i likier. Masę przelewam na przygotowany spód.
Piekę 15 min w temp. 175°C, następnie 85 min w temp. 120°C. Śmietanę mieszam z cukrem. Kawę mieszam z likierem. 2 łyżeczki odkładam, resztę dodaję do śmietany, mieszam.
Rozsmarowuję na serniku, na wierzchu robię esy-floresy z odłożonej kawy.
Piekę jeszcze 15 minut w temp. 120°C. Sernik studzę i schładzam.
150 min
Porcja 480 kcal
Koszt porcji 3 zł
Przepis na 12 porcjiŹródło: Kobieta i życie