Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik Amaretto"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Składniki
Czekoladę łamię na kawałki, topię na parze, dodaję likier, kawę i masło. Studzę. Jajko ubijam około 5 minut. Dodaję mąkę i masę czekoladową, mieszam.
Ciasto przelewam do tortownicy o średnicy 24 cm. Kawę zalewam 50 ml wrzątku, dodaję żelatynę, mieszam. Dodaję likier, odstawiam na 15 min. W masie maczam biszkopty, układam na blasze.
Twaróg mielę, miksuję z mascarpone i mąką. Dodaję cukier. Kolejno dodaję jajka oraz śmietankę, nasiona wanilii i likier. Masę przelewam na przygotowany spód.
Piekę 15 min w temp. 175°C, następnie 85 min w temp. 120°C. Śmietanę mieszam z cukrem. Kawę mieszam z likierem. 2 łyżeczki odkładam, resztę dodaję do śmietany, mieszam.
Rozsmarowuję na serniku, na wierzchu robię esy-floresy z odłożonej kawy.
Piekę jeszcze 15 minut w temp. 120°C. Sernik studzę i schładzam.
150 min
Porcja 480 kcal
Koszt porcji 3 zł
Przepis na 12 porcjiŹródło: Kobieta i życie