Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki z żurawiną"
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 272
Pasta z makreli w pomidorach i bałego sera z dodatkiem ogórków korniszonów dl...
Odsłon: 64
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1299
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 272
Pasta z makreli w pomidorach i bałego sera z dodatkiem ogórków korniszonów dl...
Odsłon: 64
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1299
Składniki
Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj 2/3 szkl. mleka, jajko i olej. Zagnieć ciasto. Odstaw je na ok. 60 minut.
Konfiturę wiśniową wymieszaj z żurawiną i pistacjami. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na kwadratowy placek. Placki posmaruj nadzieniem. Zwiń. Każdy rulon pokrój na 8 równych kawałków. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze.
W poprzek każdego ślimaczka przyłóż trzonek drewnianej łyżki i mocno dociśnij, tak aby obydwa końce ślimaczków lekko uniosły się ku górze.
Ciastka posmaruj żółtkami roztrzepanymi z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 20–25 minut.
godz.; Sztuka: 390 kcal; Cena sztuki: ok. 1 zł.Źródło: Naj