Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki z żurawiną"
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 621
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 437
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1550
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 621
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 437
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1550
Składniki
Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj 2/3 szkl. mleka, jajko i olej. Zagnieć ciasto. Odstaw je na ok. 60 minut.
Konfiturę wiśniową wymieszaj z żurawiną i pistacjami. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na kwadratowy placek. Placki posmaruj nadzieniem. Zwiń. Każdy rulon pokrój na 8 równych kawałków. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze.
W poprzek każdego ślimaczka przyłóż trzonek drewnianej łyżki i mocno dociśnij, tak aby obydwa końce ślimaczków lekko uniosły się ku górze.
Ciastka posmaruj żółtkami roztrzepanymi z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 20–25 minut.
godz.; Sztuka: 390 kcal; Cena sztuki: ok. 1 zł.Źródło: Naj