Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki z żurawiną"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 572
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3662
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 234
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 318
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 572
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3662
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 234
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 318
Składniki
Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj 2/3 szkl. mleka, jajko i olej. Zagnieć ciasto. Odstaw je na ok. 60 minut.
Konfiturę wiśniową wymieszaj z żurawiną i pistacjami. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na kwadratowy placek. Placki posmaruj nadzieniem. Zwiń. Każdy rulon pokrój na 8 równych kawałków. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze.
W poprzek każdego ślimaczka przyłóż trzonek drewnianej łyżki i mocno dociśnij, tak aby obydwa końce ślimaczków lekko uniosły się ku górze.
Ciastka posmaruj żółtkami roztrzepanymi z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 20–25 minut.
godz.; Sztuka: 390 kcal; Cena sztuki: ok. 1 zł.Źródło: Naj