Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki z żurawiną"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21218
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1054
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4371
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1094
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4291
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21218
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1054
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4371
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1094
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4291
Składniki
Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj 2/3 szkl. mleka, jajko i olej. Zagnieć ciasto. Odstaw je na ok. 60 minut.
Konfiturę wiśniową wymieszaj z żurawiną i pistacjami. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na kwadratowy placek. Placki posmaruj nadzieniem. Zwiń. Każdy rulon pokrój na 8 równych kawałków. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze.
W poprzek każdego ślimaczka przyłóż trzonek drewnianej łyżki i mocno dociśnij, tak aby obydwa końce ślimaczków lekko uniosły się ku górze.
Ciastka posmaruj żółtkami roztrzepanymi z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 20–25 minut.
godz.; Sztuka: 390 kcal; Cena sztuki: ok. 1 zł.Źródło: Naj