Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimak śmietankowy"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 168
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 858
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3988
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20009
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 168
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 858
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3988
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20009
Składniki
Białka oddziel od żółtek, ubij. Żółtka zmiksuj z cukrem, dodając mąkę. Dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto wyrównaj (biszkopt powinien być cienki). Wstaw do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika, piecz 15 min.
Biszkopt wyłóż na wilgotną ściereczkę, zdejmij papier. Z jednej strony zawiń jeden raz, z drugiej zroluj (by ciasto wyglądało jak ślimak). Ostudź.
Śmietanę ubij z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Dodaj mascarpone, wymieszaj. Truskawki rozmroź, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Schłodź.
Masę rozsmaruj na biszkopcie, zwiń, formując ślimaczka. Schłodź (różki i oczka zrób z czekolady).
<strong>Przepis przysłał Mateusz Rosadziński z Poznania.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie