Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sorbet truskawkowy"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 147
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3841
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 270
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 403
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 147
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3841
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 270
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 403
Składniki
Truskawki dokładnie zmiksować. Do rondla wsypać cukier i zalać go zimną wodą. Podgrzewać powoli, mieszając, aż do rozpuszczenia cukru.
Gdy tylko cukier się rozpuści, natychmiast przestać mieszać, w przeciwnym razie syrop mógłby się skrystalizować. Gotować nadal na wolnym ogniu do uzyskania tzw. nitki. Zestawić z ognia.
Po lekkim schłodzeniu syropu dodać zmiksowane owoce i dokładnie wymieszać. Przełożyć do pucharków, schłodzić w lodówce, po czym umieścić w zamrażarce. Po 30 minutach wyjąć sorbet, przemieszać, włożyć z powrotem.
Tę czynność powtarzać co pół godziny, dopóki sorbet nie będzie całkowicie zamrożony. Przed podaniem udekorować listkami mięty, ewentualnie truskawkami.
Pomyśl o kupieniu maszynki do lodów. Dzięki niej nie trzeba co chwila ich mieszać po włożeniu do zamrażarki.
Placek z truskawkami
na 10 porcji. Ciasto: 5 jajek, 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 i 1/4 szklanki cukru, 20 dag margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao Krem: 1 budyń waniliowy, 1/2 litra mleka, 10 dag masła, 2 żółtka, 30 dag truskawek, 5 dag startej gorzkiej czekolady
Cukier utrzeć z żółtkami i margaryną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy, utrzeć. Białka ubić na pianę i połączyć z masą.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Ciasto ułożyć na natłuszczonej blasze: na spodzie – białe, na górze ciemne. Piec około 30 minut.
Rozprowadzić budyń waniliowy z połową szklanki mleka, wlać do pozostałego mleka, zagotować. Można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, aby go zagęścić.
Pół kostki masła utrzeć z dwoma żółtkami, dodać ostudzony budyń i ubijać tak długo, aż powstanie jednolita, puszysta masa.
Truskawki umyć, obrać z szypułek, osuszyć. Na ostudzonym placku układać przekrojone na ćwiartki truskawki, a później krem. Wierzch warto posypać startą na tarce gorzką czekoladą i udekorować truskawkami.
ok. 65 minut
ok. 5,5 hŹródło: Twoje Imperium