Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Strucla makowa"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22356
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13995
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4360
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43345
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 473
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22356
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13995
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4360
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43345
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 473
Składniki
Z letniego mleka, drożdży, łyżki mąki i jednej łyżki cukru robię zaczyn. Żółtka ucieram z resztą cukru, dodaję mąkę, wyrośnięte drożdże i roztopioną letnią margarynę.
Wyrabiam ciasto na jednolitą, gładką masę. Przykrywam i odkładam do wyrośnięcia. Masa makowa:
Do maku dodaję obydwa cukry, roztopioną letnią margarynę, miód, migdały, rodzynki i orzechy, a na końcu pianę ubitą z białka. Wyrośnięte ciasto wałkuję na prostokąt, smaruję ciepłą masą makową i zwijam w rulon. Zostawiam do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smaruję roztrzepanym jajkiem. Wstawiam do piekarnika o temperaturze 100oC, po 15 minutach zwiększam temperaturę do 170oC i piekę 45 minut. Zimną struclę smaruję lukrem i dekoruję.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji około 0,90 złŹródło: Rewia