Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Strucla makowa"
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 799
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 501
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 799
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 501
Składniki
Z letniego mleka, drożdży, łyżki mąki i jednej łyżki cukru robię zaczyn. Żółtka ucieram z resztą cukru, dodaję mąkę, wyrośnięte drożdże i roztopioną letnią margarynę.
Wyrabiam ciasto na jednolitą, gładką masę. Przykrywam i odkładam do wyrośnięcia. Masa makowa:
Do maku dodaję obydwa cukry, roztopioną letnią margarynę, miód, migdały, rodzynki i orzechy, a na końcu pianę ubitą z białka. Wyrośnięte ciasto wałkuję na prostokąt, smaruję ciepłą masą makową i zwijam w rulon. Zostawiam do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smaruję roztrzepanym jajkiem. Wstawiam do piekarnika o temperaturze 100oC, po 15 minutach zwiększam temperaturę do 170oC i piekę 45 minut. Zimną struclę smaruję lukrem i dekoruję.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji około 0,90 złŹródło: Rewia