Do góry

Desery Przepis na:

Surówka fasolowo-kapuściana

Surówka fasolowo-kapuściana

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Surówka fasolowo-kapuściana"

Składniki

  • 30 dag czerwonej kapusty
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 puszka białej fasoli (np. perłowej)
  • 1 czerwone jabłko
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek natki do ozdoby
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Surówka fasolowo-kapuściana

Przygotowanie

  1. Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Dzięki temu kapusta zachowa kolor. Odlej na sicie, pozostaw do ostudzenia.

  2. Białą fasolę odlej z zalewy, przelej zimną  woda, poczekaj, aż odcieknie. Wymieszaj z kapustą.

  3. Jabłko umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kosteczkę. Obraną cebulę poszatkuj. Dodaj razem z jabłkiem do sałatki. Wymieszaj starannie. Skrop olejem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Udekoruj świeżą natką.

  4. czas ok. 40 min; porcja – 190 kcal, cena 1,50 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń