Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szampańskie lody z brzoskwiń"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35691
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1203
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6007
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35691
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1203
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6007
        
        Składniki
Brzoskwinie dokładnie umyj, osusz. Jedną brzoskwinię odłóż do dekoracji, pozostałe sparz wrzątkiem i obierz ze skórki nad miską, aby nie stracić ani kropli soku. Zmiksuj blenderem miąższ pozbawiony pestek z cukrem na gładkie piure lub przetrzyj przez gęste sito. Następnie dodaj szampan, sok z cytryny oraz z pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Masę brzoskwiniową przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na godzinę. Gdy przy ściankach naczynia masa zacznie zamarzać, przełóż ją do miski i wymieszaj widelcem (lub mikserem). Ponownie wstaw do zamrażarki. Czynności te powtarzaj kilka razy. Jeśli lody mają być przechowywane dłużej, przykryj pojemnik pokrywką.
Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijaj kilka minut na sztywno mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Lody przełóż do pucharków lub miseczek. Udekoruj cząstkami świeżych brzoskwiń, bitą śmietaną oraz listkami mięty lub melisy.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie