Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kruszonką z Pomorza

Szarlotka z kruszonką z Pomorza

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28022

Dodano:

Odsłon: 12

Wypróbowany przepis na "Szarlotka z kruszonką z Pomorza"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka z kruszonką z Pomorza

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem, masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtka, śmietanę, posiekaj, by powstała grubsza kruszonka (ciasto można wyrobić za pomocą malaksera lub blenderem). 2/3 ciasta wysyp na wyłożoną papierem blaszkę (22x33 cm), lekko przyklep ręką. Blaszkę i resztę ciasta wstaw do lodówki.

  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Wyłóż na spód, równomiernie posyp resztą ciasta. Piecz ok. 50 min w temp. 180oC.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń