Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sobota. Żona w pracy. Co tu robić, co tu robić - osłodzić życie, kiedy wróci. Metoda prób i błędów (choć bezbłędne) zadziałała - niby tarta - nic nadzwyczajnego, ale zabaglione... Mmmm...
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Składniki
CIASTO: do miski przesiać mąkę, dodać jedno żółtko, 1 łyżkę śmietany, pokrojone w kosteczkę masło i cukier puder. Dodać szczyptę soli i jak najszybciej wyrobić zwarte ciasto - gdy za gęste, dodać trochę śmietany, gdy za rzadkie - ciut mąki. Uformować kulę, przykryć folia spożywczą i na pół godziny do lodówki.
SOS: w emaliowanym garnku utrzeć 4 żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kiedy zmienią kolor na jasnożółty, postawić garnek w kąpieli wodnej i ciągle mieszając dodawać: sok z połówki cytryny, cienką strużką likier cytrynowy i na końcu śmietanę. Ciągle ubijać trzepaczką, do momentu, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć wtedy z kąpieli wodnej i ochłodzić sos w lodowatej wodzie.
Przygotować formę do tarty (standardowa wielkość), wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wyłożyć schłodzone ciasto - należy pilnować, by miało rancik przy brzegach formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na ok. 15 min (lub do momentu,aż ciasto będzie złote). Gdyby zrobiły się pęcherze - ponakłuwać widelcem, by opadły.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować cienką warstwą sos zabaglione i wstawić z powrotem do piekarnika - 150 st. na ok. 5 min.
Podawać na gorąco z lodami waniliowymi lub po wystygnięciu serwować do popołudniowej kawki.