Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z kremem migdałowym"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30916
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3639
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4442
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1138
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30916
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3639
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4442
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1138
Składniki
Z przesianej mąki, proszku do pieczenia, szczypty soli, miękkiego masła, cukru, cukru waniliowego i jajka zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami folii na okrągły placek. Przenosimy do natłuszczonej formy np. do tarty. Ciasto dociskamy do formy, spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy fasolą lub grochem.
Ciasto wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Fasolę i papier zdejmujemy, ciasto dopiekamy jeszcze 5 minut. Studzimy.
Przygotowujemy krem. Jajko ubijamy z białkiem. Miękkie masło i startą na tarce masę migdałową ucieramy. Delikatnie łączymy z ubitym jajkiem. Na schłodzone ciasto wykładamy krem migdałowy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Na kremie układamy dekoracyjnie brzoskwinie. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Gotowe, zimne ciasto dekorujemy malinami.
<strong>Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.</strong>Źródło: Rewia