Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z kremem migdałowym"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4719
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4719
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Składniki
Z przesianej mąki, proszku do pieczenia, szczypty soli, miękkiego masła, cukru, cukru waniliowego i jajka zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami folii na okrągły placek. Przenosimy do natłuszczonej formy np. do tarty. Ciasto dociskamy do formy, spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy fasolą lub grochem.
Ciasto wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Fasolę i papier zdejmujemy, ciasto dopiekamy jeszcze 5 minut. Studzimy.
Przygotowujemy krem. Jajko ubijamy z białkiem. Miękkie masło i startą na tarce masę migdałową ucieramy. Delikatnie łączymy z ubitym jajkiem. Na schłodzone ciasto wykładamy krem migdałowy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Na kremie układamy dekoracyjnie brzoskwinie. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Gotowe, zimne ciasto dekorujemy malinami.
<strong>Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.</strong>Źródło: Rewia