Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z kremem migdałowym"
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 244
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4937
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4827
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44870
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 485
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 244
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4937
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4827
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44870
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 485
Składniki
Z przesianej mąki, proszku do pieczenia, szczypty soli, miękkiego masła, cukru, cukru waniliowego i jajka zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami folii na okrągły placek. Przenosimy do natłuszczonej formy np. do tarty. Ciasto dociskamy do formy, spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy fasolą lub grochem.
Ciasto wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Fasolę i papier zdejmujemy, ciasto dopiekamy jeszcze 5 minut. Studzimy.
Przygotowujemy krem. Jajko ubijamy z białkiem. Miękkie masło i startą na tarce masę migdałową ucieramy. Delikatnie łączymy z ubitym jajkiem. Na schłodzone ciasto wykładamy krem migdałowy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Na kremie układamy dekoracyjnie brzoskwinie. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Gotowe, zimne ciasto dekorujemy malinami.
<strong>Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.</strong>Źródło: Rewia