Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torciki z serowych racuszków"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4718
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4718
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Składniki
ok. 30 minut • Porcja 390 kcal • Koszt porcji ok. 2,20 zł • Przepis na 4-6 porcji
Jajka dokładnie roztrzep z solą w większej misce. Dodaj twaróg i połącz oba . Partiami dokładaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Starannie wymieszaj. Gdyby ciasto było zbyt gęste, wlej mleko i rozmieszaj.
Rozgrzej mocno patelnię, wlej olej, zredukuj ogień i nakładaj na patelnię porcje ciasta, rozsmarowując je łyżką na płasko (ciasto podczas smażenia będzie rosnąć).
Smaż racuszki z obu stron na złocisty kolor. Kładź je na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby osączyły się z tłuszczu.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Na osączony racuszek wyciśnij szprycą cukierniczą (możesz też rozsmarować) rozetkę śmietany.
Połóż następny racuszek, lekko dociśnij, wyciśnij kolejną porcję śmietany, znów dociśnij i przyłóż trzecim racuszkiem. Ozdób śmietaną i dowolnymi owocami.
!
Możesz też usmażyć trzy duże placki, przełożyć śmietaną, ozdobić wierzch i pokroić w trójkąty jak tort.Źródło: Kobieta i życie