Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort krakowski"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 379
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 424
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 379
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 424
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 790
Składniki
Jest dosyć pracochłonny, ale jego nietuzinkowy smak wynagrodzi nam trud, jaki włożymy w . Jak większość tego rodzaju wypieków tak i ten nabiera wyrazistości z czasem, warto więc przygotować go 1-2 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce.
Ciemne blaty ciasta z lekką miodową nutą i maślany krem z dodatkiem ugotowanej kaszy manny to pomysł na tort, którego nie znajdziemy w żadnej innej kuchni świata.
Średnica: 24 cm. Czas: 3 godz. plus chłodzenie 3-4 godz. Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
W misce wymieszać: mąkę owsianą, pszenną, orzechy włoskie i sodę oczyszczoną.
Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Wciąż ucierając, wlać powoli miód. Połączyć z suchymi składnikami, mieszając je dokładnie szpatułką (nie miksować).
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Masę wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto dokładnie wystudzić, a w tym czasie zrobić krem.
Krem: 1. Zagotować mleko, zmniejszyć ogień, wsypać kaszę mannę i wciąż mieszając, ugotować ją, aż zrobi się średnio gęsta.
Masło i cukier puder ucierać mikserem, dodawać po łyżce kaszy manny, na końcu wsypać cynamon.
Polewa: W misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą (tak, by nie dotykała wody) umieścić połamaną na małe kawałki czekoladę i masło. Mieszając, rozpuścić je, na końcu dodać stopniowo śmietankę. Dokładnie połączyć wszystkie .
Wykonanie: 1. Tort przekroić w poprzek na trzy blaty.
Ułożyć pierwszy blat na paterze, posmarować połową kremu, ułożyć na nim drugi, ponownie posmarować kremem i na wierzchu ułożyć trzeci.
Całość posmarować polewą, posypać kakao i udekorować wisienkami koktajlowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Źródło: Pani