Do góry

Desery Przepis na:

Tort piankowy

Tort piankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Tort piankowy"

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 8 dag cukru kryształu
  • rum
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 16 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag mąki
  • proszek do piecz
  • 2 mango
  • 300 ml kre mówki
  • cukier puder
  • żelatyna
  • 25 dag sera
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort piankowy

Przygotowanie

  1. Krok pierwszy. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Ubij 3 białka z cukrem kryształem na sztywną pianę. 3 żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. 6 dag czekolady połam na kawałki, rozpuść i ostudź.

  2. Krok drugi . Do białek wmieszaj rozpuszczoną czekoladę. Połącz z masą żółtkową. Dodaj mąkę przesianą z 1/2 op. proszku do pieczenia, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz 40 min w 160 st.

  3. Krok trzeci. Kremówkę ubij z 5 dag cukru pudru, wlej 50 ml rumu. 1 dag żelatyny rozmieszaj w 80 ml zimnej wody, zagrzej. Wlej do bitej śmietany. Dodaj resztę posiekanej i roztopionej czekolady. Wymieszaj starannie.

  4. Krok czwarty. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden włóż do tortownicy. Rozsmaruj masę czekoladową. Przykryj drugim blatem, odstaw do stężenia. W gorącej kąpieli wodnej ubij na pianę 2 żółtka z 3 dag cukru pudru.

  5. Krok piąty. 1 mango pokrój, zmik suj. Ser utrzyj z 3 dag cukru pudru, dodaj pianę z żółtek i mango. 1 dag żelatyny rozpuść w 80 ml wody, zagrzej. Wlej do masy. Rozsmaruj na torcie, ostudź. Ozdób drugim mango.

  6. Czas ok. 100 min; porcja – 270 kcal, cena 2,20 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń