Do góry

Desery Przepis na:

Tort pomarańczowy

Tort pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Tort pomarańczowy"

Składniki

  • 5 jajek
  • 4 ugotowane żółtka
  • 29 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 15 dag twaro gu
  • 10 dag mas carpone
  • kakao
  • 2 pomarańcze
  • 15 dag masła
  • 1 różowy grejpfrut
  • 10 dag mandarynek z puszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort pomarańczowy

Przygotowanie


  1. Czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 1,40 zł

  2. Krok pierwszy:

  3. jajek rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka ubijaj z 15 dag cukru do uzyskania sztywnej piany. Dodaj żółtka, lekko zmiksuj. Mąkę przesiej do miski, delikatnie połącz z masą jajeczną.

  4. Krok drugi :

  5. Na koniec wsyp 2 łyżki kakao, wymieszaj. Cia sto przełóż do wyłożo nej pergaminem torto wnicy. Piecz ok. 45 min w 160 st. W tym czasie zmiksuj twaróg z ser kiem mascarpone oraz 8 dag cukru.

  6. Krok trzeci:

  7. W osobnej misce utrzyj 4 ugotowane żółtka z sokiem i skórką otartą z 1 sparzonej poma rańczy. Dodaj 6 dag cukru oraz 15 dag pokrojonego na kawałki masła. Całość zmiksuj na gładki krem.

  8. Krok czwarty:

  9. Biszkopt przekrój na 3 części. Pomarańczę i grejpfrut obierz, usuń błonki. Mandarynki osącz. Na blacie roz smaruj 2/3 kremu po marańczowego. Wyłóż część owoców, przykryj drugim blatem.

  10. Krok piąty:

  11. Na drugim blacie połóż 2/3 kremu twarogowego i kolejną część owo ców. Przykryj ostatnim blatem, posmaruj resz tą kremu pomarańczowego. Tort ozdób pozo- stałymi owocami oraz kremem twarogowym.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń