Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort pomarańczowy"
Składniki
Czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 1,40 zł
Krok pierwszy:
jajek rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka ubijaj z 15 dag cukru do uzyskania sztywnej piany. Dodaj żółtka, lekko zmiksuj. Mąkę przesiej do miski, delikatnie połącz z masą jajeczną.
Krok drugi :
Na koniec wsyp 2 łyżki kakao, wymieszaj. Cia sto przełóż do wyłożo nej pergaminem torto wnicy. Piecz ok. 45 min w 160 st. W tym czasie zmiksuj twaróg z ser kiem mascarpone oraz 8 dag cukru.
Krok trzeci:
W osobnej misce utrzyj 4 ugotowane żółtka z sokiem i skórką otartą z 1 sparzonej poma rańczy. Dodaj 6 dag cukru oraz 15 dag pokrojonego na kawałki masła. Całość zmiksuj na gładki krem.
Krok czwarty:
Biszkopt przekrój na 3 części. Pomarańczę i grejpfrut obierz, usuń błonki. Mandarynki osącz. Na blacie roz smaruj 2/3 kremu po marańczowego. Wyłóż część owoców, przykryj drugim blatem.
Krok piąty:
Na drugim blacie połóż 2/3 kremu twarogowego i kolejną część owo ców. Przykryj ostatnim blatem, posmaruj resz tą kremu pomarańczowego. Tort ozdób pozo- stałymi owocami oraz kremem twarogowym.Źródło: Świat kobiety