Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort z marcepanową masą i owocami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Rozpuść czekoladę, dodaj miękkie masło, utrzyj. Jajka i cukier ubij. Dodaj czekoladę i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp mąkę i napełnij ciastem. Piecz je w temperaturze 160o C przez ok. 45 minut. Jak ciasto wystygnie, przekrój je poziomo na trzy części.
Pokrój ananas i podduś go do miękkości w 50 ml wody z 5 łyżkami cukru. Ugotuj gęsty krem z mleka, reszty cukru i budyniowego proszku. Przestudź, ubij go i dodaj masło. Ponownie ubij i dodaj do kremu ananas.
Dolną część ciasta posmaruj połową kremu, następnie przykryj drugim płatem ciasta i polej sokiem z gotowanego ananasa. Rozsmaruj resztę kremu i przykryj górnym płatem.
Tort schłódź. Ubij śmietankę i wyłóż ją na tort. Na stolnicy posypanej cukrem pudrem rozwałkuj marcepan na pas. Dekoracyjnie go okrój i owiń nim tort po obwodzie. Udekoruj owocami.
Czas przygotowania: 70 minut.
Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 475 kcal.Źródło: Na żywo