Do góry

Desery Przepis na:

Tradycyjna kutia na Wigilię

Tradycyjna kutia na Wigilię

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 9

Smaczny pomysł na "Tradycyjna kutia na Wigilię"

Składniki

  • 50 dag maku
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka pszenicy
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki rodzynek
  • po 5 dag suszonych moreli
  • fig i daktyli
  • po 10 dag migdałów
  • orzechów włoskich i laskowych
  • 1 laska wanilii
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tradycyjna kutia na Wigilię

Przygotowanie

  1. Pszenicę opłukać, zalać wrzątkiem, moczyć przez noc. Odcedzić, zalać wrzątkiem, gotować pod przykryciem do miękkości ziaren przez ok. 2 godz. Mak opłukać, gotować w mleku ok. pół godziny. Schłodzić, osączyć, zemleć 2-3 razy.

  2. Rodzynki, morele, figi i daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, osączyć. Orzechy i migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko podprażyć w piekarniku. Wszystkie bakalie drobno posiekać, połączyć z miodem, wymieszać ze schłodzoną pszenicą. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i czubkiem noża wybrać ziarenka, dodać do kutii.

  3. Skórkę pomarańczową wyszorować, sparzyć, pociąć na dekoracyjne paseczki. Ozdobić skórką kutię. Deser podawać schłodzony.

  4. Jeśli nie uda ci się kupić pszenicy, zawsze możesz ją zastąpić kaszą pęczak. Ziarna ugotują się o wiele szybciej!

  5. ok. 150 minut + moczenie.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń