Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tradycyjna kutia na Wigilię"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3854
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414784
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2401
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3854
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414784
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2401
Składniki
Pszenicę opłukać, zalać wrzątkiem, moczyć przez noc. Odcedzić, zalać wrzątkiem, gotować pod przykryciem do miękkości ziaren przez ok. 2 godz. Mak opłukać, gotować w mleku ok. pół godziny. Schłodzić, osączyć, zemleć 2-3 razy.
Rodzynki, morele, figi i daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, osączyć. Orzechy i migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko podprażyć w piekarniku. Wszystkie bakalie drobno posiekać, połączyć z miodem, wymieszać ze schłodzoną pszenicą. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i czubkiem noża wybrać ziarenka, dodać do kutii.
Skórkę pomarańczową wyszorować, sparzyć, pociąć na dekoracyjne paseczki. Ozdobić skórką kutię. Deser podawać schłodzony.
Jeśli nie uda ci się kupić pszenicy, zawsze możesz ją zastąpić kaszą pęczak. Ziarna ugotują się o wiele szybciej!
ok. 150 minut + moczenie.Źródło: Twoje Imperium