Do góry

Desery Przepis na:

Wilgotna babka z dynią i bakaliami

Wilgotna babka z dynią i bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Wilgotna babka z dynią i bakaliami"

Składniki

  • 2 szklanki drobno startej dyni
  • 1 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 i 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanki rodzynek
  • 1 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki mielonych goździków
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wilgotna babka z dynią i bakaliami

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem na około 5 min, a następnie osącz na sicie. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, mielone goździki, imbir, szczyptę soli, orzechy oraz rodzynki; wymieszaj.

  2. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj olej oraz startą i pokrojoną w kostkę dynię. Starannie wymieszaj na jednolitą masę. Suche połącz z mokrymi, wymieszaj łyżką lub mikserem, by się połączyły.

  3. Foremkę (do babki lub keksówkę) wysmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 60- 70 min w temp. 180° C, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie, możesz polać je lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

  4. 90 minut. Porcja: 390 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń