Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczane wachlarze zamiast frytek"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 826
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5435
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8652
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17696
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 826
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5435
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8652
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17696
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i obgotuj w mundurkach (ok. 10 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia i osuszenia.
Ponacinaj ziemniaki ostrym nożem tak, by powstały wachlarze. Boczek oraz żółty ser pokrój w nieduże cienkie plasterki. Powkładaj w nacięcia w ziemniakach.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Poukładaj ziemniaki. Obłóż je wiórkami zimnego masła. Na koniec ziemniaki oprósz starannie solą i czarnym pieprzem.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ziemniaki na złoty kolor 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia obłóż je umytymi i osuszonymi gałązkami tymianku (lub oprósz suszonymi ziołami).
Podawaj z dowolnym dipem, np. ziołowym lub czosnkowym, przygotowanym na bazie śmietany lub jogurtu.Źródło: Świat kobiety