Do góry

Desery Przepis na:

Ziemniaczane wachlarze zamiast frytek

Ziemniaczane wachlarze zamiast frytek

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczane wachlarze zamiast frytek"

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 15 dag żółtego sera (np. chedar)
  • 5 dag masła
  • 8 gałązek świeżego tymianku (ewentualnie łyżka suszonego tymianku)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaczane wachlarze zamiast frytek

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i obgotuj w mundurkach (ok. 10 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia i osuszenia.

  2. Ponacinaj ziemniaki ostrym nożem tak, by powstały wachlarze. Boczek oraz żółty ser pokrój w nieduże cienkie plasterki. Powkładaj w nacięcia w ziemniakach.

  3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Poukładaj ziemniaki. Obłóż je wiórkami zimnego masła. Na koniec ziemniaki oprósz starannie solą i czarnym pieprzem.

  4. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ziemniaki na złoty kolor 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia obłóż je umytymi i osuszonymi gałązkami tymianku (lub oprósz suszonymi ziołami).

  5. Podawaj z dowolnym dipem, np. ziołowym lub czosnkowym, przygotowanym na bazie śmietany lub jogurtu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń