Do góry

Dodatki Przepis na:

Kapusta młoda zasmażana

Kapusta młoda zasmażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 109

Dodano:

Odsłon: 538

Tradycyjny, sprawdzony przepis, który uzyskałem od Teściowej Marysi. Doskonały dodatek do schabowego, mielonego itp. Moja rodzina uwielbia zasmażaną kapustę na zimno do chleba z masłem. Polecam !

Składniki

  • 1 średnia główka kapusty
  • 20 dag słoniny lub boczku
  • 3 średnie cebule
  • 3 pomidory lub mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 pęczek koperku
  • Pieprz ziołowy, sól
> 6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kapusta młoda zasmażana

Przygotowanie

  1. Kapustę pokroić w średnią kostkę, obgotować ( młodej nie trzeba obgotowywać ). Włożyć na usmażoną słoninę ( można użyć oleju zamiast słoniny )., trochę posolić, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, posypać obficie pieprzem ziołowym.

  2. Przykryć i na wolnym ogniu dusić mieszając, przez ok. 5 minut (kapusta puści sok).

  3. Posypać 2 łyżkami mąki, wymieszać i dusić dalej 3 do 5 minut.

  4. Włożyć koncentrat lub świeże pokrojone pomidory, dusić dalej, dosolić i dodać pieprzu ziołowego do smaku.

  5. Dodać posiekany koperek, sprawdzić, czy kapusta jest odpowiednio miękka.

  6. Najlepiej smakuje z kotletem mielonym i młodymi ziemniakami.Polecam również spróbować nietypowo, tzn. na zimno, z chlebem posmarowanym masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń