Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Forza Italia - że się tak wyrażę... Bynajmniej nie jestem kibicem sportowym, ale kolejny przepis w tym śródziemnomorskim klimacie. Pyszny !!!
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19881
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3018
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4207
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19881
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3018
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4207
Składniki
Owoce pokroić w dużą kostkę. (wykorzystałem 1 małego ananasa, 4 morele, 2 brzoskwinie, 2 nektarynki, 1 banana; mogą być jakiekolwiek inne - wg upodobań i możliwości kupna - w sezonie nie powinno być problemów). Wrzucić do miski.
Cytrynę wyszorować. Skórkę zetrzeć na jak najdrobniejszej tarce, a sok wycisnąć i dodać do owoców, posypując je 2 łyżkami cukru. Wymieszać i odstawić do lodówki.
Owoce pokroić w dużą kostkę. (wykorzystałem 1 małego ananasa, 4 morele, 2 brzoskwinie, 2 nektarynki, 1 banana; mogą być jakiekolwiek inne - wg upodobań i możliwości kupna - w sezonie nie powinno być problemów). Wrzucić do miski.
Cytrynę wyszorować. Skórkę zetrzeć na jak najdrobniejszej tarce, a sok wycisnąć i dodać do owoców, posypując je 2 łyżkami cukru. Wymieszać i odstawić do lodówki.
Żółtka wrzucić do garnka emaliowanego (nie może być obtłuczony !!!), dodać pozostały cukier i otartą skórkę z cytryny. Utrzeć drewnianą łyżką. Następnie postawić garnek w kąpieli wodnej, wlać likier cytrynowy i mieszać, aby skladniki sie połączyły. Kiedy zacznie gęstnieć, dodać kremówkę, cały czas mieszając. Kiedy sos nabierze aksamitnej konsystencji, wstawić natychmiast do lodowatej wody, by jak najszybciej się schłodził.
Podawać do sałatki owocowej, polewając mniej lub bardziej obficie. Mmmmm - można mruczeć z rozkoszy...
Można jeszcze inaczej podać ten deser - w odwrotnych proporcjach. Tzn. składniki na sos jak powyżej, ale dla jednej osoby. Wtedy jeszcze ciepły sosik wlewamy do pucharków, a po ostygnięciu dekorujemy sałatką z owoców. Sam nie wiem, co lepsze...