Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakaliowy bananowiec"
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20339
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 352
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1054
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1319
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20339
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 352
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1054
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1319
Składniki
Banany obieram, rozgniatam widelcem z odrobiną mleka. Masę z bananów wlewam do miski, dodaję do niej wszystkie mokre : jajko, rozpuszczone masło i olejek waniliowy.
W drugiej misce mieszam sypkie : mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, orzechy, cynamon, kakao, cappuccino, rodzynki, skórkę startą z pomarańczy.
Następnie zawartość obu misek łączę ze sobą, mieszając łyżką. Ciasto przekładam do formy keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam na 60 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Sprawdzam patyczkiem, czy się upiekło.
Zimne ciasto dekoruję polewą np. z tabliczki stopionej czekolady gorzkiej, 50 ml mleka, 2 łyżek miodu, 4 łyżek masła, 50 ml rumu. Dekoruję orzechową posypką i karmelizowanymi pomarańczami.
Czas przygotowania: 90 minut. Cena jednej porcji: około 1,10 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 203 kcal Białko 5 g,Tłuszcz 41 g, Węglowodany 169 gŹródło: Rewia