Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bezowa chmurka w kruchym cieście"
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 317
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18608
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 116
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 317
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18608
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 116
Składniki
Przygotuj kruche ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej na stolnicę.
Dodaj zimne masło pokrojone na niewielkie kawałki. siekaj nożem, aż powstaną grudki.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do składników na stolnicy. Dosyp cukier i cukier waniliowy. Białka włóż do lodówki.
Rękoma zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj około 30 minut.
Śliwki umyj, wytrzyj do sucha. Owoce rozetnij i usuń pestki. Połówki śliwek potnij na kawałeczki i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.
Tortownicę posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg tortownicy. Wyłóż masę śliwkową.
Schłodzone białka wymieszaj z sokiem cytrynowym. Ubij, powoli dosypując cukier. Bezę wyłóż na śliwki.
Ciasto piecz godzinę w temp. 175 st. Po wystudzeniu posyp płatkami migdałowymi i oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina