Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bezowa chmurka w kruchym cieście"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1208
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1263
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 201
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1208
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1263
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 201
Składniki
Przygotuj kruche ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej na stolnicę.
Dodaj zimne masło pokrojone na niewielkie kawałki. siekaj nożem, aż powstaną grudki.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do składników na stolnicy. Dosyp cukier i cukier waniliowy. Białka włóż do lodówki.
Rękoma zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj około 30 minut.
Śliwki umyj, wytrzyj do sucha. Owoce rozetnij i usuń pestki. Połówki śliwek potnij na kawałeczki i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.
Tortownicę posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg tortownicy. Wyłóż masę śliwkową.
Schłodzone białka wymieszaj z sokiem cytrynowym. Ubij, powoli dosypując cukier. Bezę wyłóż na śliwki.
Ciasto piecz godzinę w temp. 175 st. Po wystudzeniu posyp płatkami migdałowymi i oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina