Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bezowa chmurka w kruchym cieście"
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 93
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17865
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 487
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5670
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2903
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 93
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17865
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 487
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5670
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2903
Składniki
Przygotuj kruche ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej na stolnicę.
Dodaj zimne masło pokrojone na niewielkie kawałki. siekaj nożem, aż powstaną grudki.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do składników na stolnicy. Dosyp cukier i cukier waniliowy. Białka włóż do lodówki.
Rękoma zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj około 30 minut.
Śliwki umyj, wytrzyj do sucha. Owoce rozetnij i usuń pestki. Połówki śliwek potnij na kawałeczki i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.
Tortownicę posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg tortownicy. Wyłóż masę śliwkową.
Schłodzone białka wymieszaj z sokiem cytrynowym. Ubij, powoli dosypując cukier. Bezę wyłóż na śliwki.
Ciasto piecz godzinę w temp. 175 st. Po wystudzeniu posyp płatkami migdałowymi i oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina