Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybkie do przyrządzenia, nie trzeba wielu składników
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2513
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3437
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1507
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2212
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2513
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3437
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1507
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2212
Składniki
białka ubijamy ze szczyptą soli(naprawdę szczypta bo chodzi tylko o lepsze ubicie, zbyt duża ilość może popsóć smak i konsystencje masy) bardzo długo aż nie powstanie nam puszysta piana, która nie wypada z miseczki po odwróceniu dnem do góry, następnie dodajemy stopniowo cukier ciąglę ubijając mikserem masę. Po dodaniu całego cukru ubijamy tak długo aż nie powstanie nam dość gęsta masa bez widocznych kryształków cukru. Oczywiście jeśli chcemy przygotować mniejszą ilość to odpowiednio dobieramy proporcje czyli: 1 białko przypada na 50 g cukru Po przygotowaniu masy wyciskamy są za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka (z dziurką wyciętą na końcu) na wyłażoną pergaminem i wysmarowaną tłuszczem blachę (lepiej będzie się odklejać bezy dzięki natłuszczeniu). Beziki pieczemy w termoobiegu w temperaturze 110st. C około 2,5 godziny, z tym,że po około pół godziny zmniejszamy temperaturę do około 90st. C Beziki wychodzą z tego przepisu chrupiące i bez leistej masy w środku. Życzę smacznego!!!