Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z kremem i galaretką"
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1311
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 981
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 28
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1311
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 981
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 28
Składniki
Przygotuj ciasto. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka. Na koniec dodaj przesiane obie mąki, wymieszaj. Wlej do blaszki, piecz 30-40 min w temp. 170° C. Wystudzone ciasto przekrój na trzy części.
Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody, odstaw by stężała. Szklankę mleka wymieszaj z jajkami, mąkami, skórką z cytryny. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę jajeczną i, cały czas mieszając, gotuj na niedużym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Gdy wystygnie, po trochu dodawaj sok z cytryny ucierając mikserem.
Margarynę utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej cytrynowy budyń, cały czas miksując. Odstaw do lodówki, aby krem stężał.
Każdy placek posmaruj 1/3 kremu i ułóż jeden na drugim. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę i wstaw do lodówki na kilka godzin.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie