Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowy tort z rabarbarem"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93948
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2734
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3545
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1641
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2322
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93948
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2734
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3545
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1641
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2322
Składniki
<strong>:</strong>
Żółtka ubij z cukrem waniliowym, białka z cukrem kryształem. Obie masy wymieszaj, dodaj mąkę. Masą napełnij tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Piecz ciasto w temperaturze 170° C przez ok. 45 minut.
Wystudzony biszkopt wyjmij z formy i przekrój na dwie części. Tortownicę umyj, wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Na jej dnie połóż dolną część ciasta i posmaruj dżemem malinowym.
Rabarbar oczyść i pokrój. Zagotuj wodę z cukrem i grenadiną. Do wrzątku włóż rabarbar i gotuj przez 3 minuty. Odstaw i odcedź przez sito. Poczekaj, aż rabarbar wystygnie i rozłóż połowę na warstwie ciasta posmarowanej dżemem.
Galaretkę przygotuj wg przepisu. Zamiast wody użyj soku z rabarbaru. Rabarbar na cieście zalej połową galaretki i poczekaj, aż stężeje. Wierzch przykryj drugą częścią ciasta.
Śmietankę ubij, następnie wymieszaj z kwaśną śmietaną i cukrem. Przygotuj znowu żelatynę i wymieszaj z przygotowanym kremem. Posmaruj nim powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki do stężenia.
Na kremie rozłóż pozostały rabarbar i zalej resztą rozgrzanej galaretki. Poczekaj, aż stężeje. Tort pokrój.
Czas przygotowania: 80 min.
<strong>Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 230 kcal</strong>
Uwielbiasz owoce? Na przemian z rabarbarem możesz poukładać plasterki jabłek lub gruszek.Źródło: Na żywo