Pyszne słodkości, które polubią wszystkie łasuchy.
Ciasteczka owsiane
Składniki
- 200 g, miękkiego masła
- 1 szklanka cukru białego (jeśli lubicie bardzo słodkie, ja dałam tylko 1/2 szklanki)
- 1/4 szklanki ciemnego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej zw. górskimi)
- 1 szklanka mąki pszennej
Składniki
- 200 g, miękkiego masła
- 1 szklanka cukru białego (jeśli lubicie bardzo słodkie, ja dałam tylko 1/2 szklanki)
- 1/4 szklanki ciemnego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej zw. górskimi)
- 1 szklanka mąki pszennej

Etapy przygotowania
Masło zmiksować na puszystą pianę. Dodać biały cukier i zmiksować. Dodać ciemny cukier i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować.
Pozostałe sypkie składniki wsypać i zmiksować. Powstanie bardzo gęste ciasto.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego. Kłaść na papier w sporej odległości od siebie ( ciasteczka zwiększają swoją objętość) i rozgniatać na placuszki.
Ciasteczka piec w temperaturze 150 - 170 stopni przez 10 - 15 minut w piekarniku z termoobiegiem.
Z tej ilości składników wychodzi około 20-30 ciasteczek.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 98
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 48
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 54
Ostatnio komentowane przepisy
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 98
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 48
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 54



Składniki
- 200 g, miękkiego masła
- 1 szklanka cukru białego (jeśli lubicie bardzo słodkie, ja dałam tylko 1/2 szklanki)
- 1/4 szklanki ciemnego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej zw. górskimi)
- 1 szklanka mąki pszennej
Masło zmiksować na puszystą pianę. Dodać biały cukier i zmiksować. Dodać ciemny cukier i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować.
Pozostałe sypkie składniki wsypać i zmiksować. Powstanie bardzo gęste ciasto.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego. Kłaść na papier w sporej odległości od siebie ( ciasteczka zwiększają swoją objętość) i rozgniatać na placuszki.
Ciasteczka piec w temperaturze 150 - 170 stopni przez 10 - 15 minut w piekarniku z termoobiegiem.
Z tej ilości składników wychodzi około 20-30 ciasteczek.
Ciekawe ciasteczka, chowam do książki i zostawiam ocenkę. Pozdrawiam :)