Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka z marmoladą"
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 24
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 127
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 24
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 127
Składniki
W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj szczyptę soli oraz pokrojone skórki z cytryny. Wysyp mieszankę na stolnicę, dodaj pokrojone na małe kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 3 mm. Radełkiem wykrój prostokąty średniej wielkości 3x5 cm. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Resztki ciasta połącz, tworząc zwartą kulę. Następnie rozwałkuj ciasto na wąskie paseczki. Na ciasteczkach utwórz z nich prostokątne wyższe krawędzie.
Piecz ciastka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200o C nie dłużej niż 20 minut. Odstaw do schłodzenia. Rozgrzej konfiturę, rozsmaruj ją na środku ciastek i poczekaj, aż stężeje.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, włóż do woreczka foliowego, odetnij rożek. Popryskaj ciasteczka polewą i poczekaj, aż zaschną. Czas przygotowania: 45 min.
Tuż przed końcem pieczenia ciastka posyp kokosem, a przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.
<strong>Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 115 kcal.</strong>Źródło: Na żywo