Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciastka z ciasta francuskiego"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94759
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1894
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5713
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5705
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94759
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1894
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5713
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5705
Składniki
Ciasto francuskie wałkujemy na prostokąt, który kroimy na 16 kwadratów. W połowie z nich wykrawamy szklaneczką lub kieliszkiem środki.
Krawędzie kwadratów z ciasta z pełnymi środkami smarujemy jajkiem i na każdym z nich kładziemy kwadraciki z wyciętym środkiem. Lekko przyciskamy, by się skleiły w miseczki.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do przyrumienienia.
Schłodzone napełniamy połówkami truskawek. Owoce smarujemy tężejącą galaretką przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem dekorujemy każde ciasteczko odrobiną bitej śmietany i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.Źródło: Rewia