Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto francuskie z morelami"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1050
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666498
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1050
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666498
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm i wykrój z niego 2 koła o średnicy ok. 30 cm. Przełóż płaty ciasta na blachy. Jeden płat potnij radełkiem na 8 części tak, aby powstały trójkąty.
Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i ponakłuwaj widelcem, aby podczas pieczenia nie zrobiły się pęcherzyki. l Ciasto francuskie: całe oraz pocięte trójkąty wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200o C i piecz nie dłużej niż 30 minut.
Po tym czasie ostrożnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Cały okrągły placek posmaruj dżemem morelowym. Na warstwie dżemu poukładaj pokrojone w plasterki morele.
Śmietanę kremówkę ubij mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Przełóż ją do ręka- wa cukierniczego z końcówką gwiazdką i dekoracyjnie wyciśnij na morele.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Przełóż ją do papierowej tutki i w ozdobny sposób polej trójkąty z ciasta. Połóż je na bitą śmietanę i lekko dociśnij. Czas przygotowania: 50 minut
<strong>Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 425 kcal</strong>Źródło: Na żywo