Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto francuskie z morelami"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 255
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 137
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 47
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 255
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 137
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 47
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm i wykrój z niego 2 koła o średnicy ok. 30 cm. Przełóż płaty ciasta na blachy. Jeden płat potnij radełkiem na 8 części tak, aby powstały trójkąty.
Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i ponakłuwaj widelcem, aby podczas pieczenia nie zrobiły się pęcherzyki. l Ciasto francuskie: całe oraz pocięte trójkąty wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200o C i piecz nie dłużej niż 30 minut.
Po tym czasie ostrożnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Cały okrągły placek posmaruj dżemem morelowym. Na warstwie dżemu poukładaj pokrojone w plasterki morele.
Śmietanę kremówkę ubij mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Przełóż ją do ręka- wa cukierniczego z końcówką gwiazdką i dekoracyjnie wyciśnij na morele.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Przełóż ją do papierowej tutki i w ozdobny sposób polej trójkąty z ciasta. Połóż je na bitą śmietanę i lekko dociśnij. Czas przygotowania: 50 minut
<strong>Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 425 kcal</strong>Źródło: Na żywo