Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z kakaowym biszkoptem, masą na bazie soku, delikatną masą serkową oraz galaretką z brzoskwiniami.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną piankę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo drobny cukier. Mieszamy do momentu, aż masa będzie miała gęstą konsystencję. W kolejnym etapie dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy małe porcje suchych składników i mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Studzimy wierzchem do dołu tak, aby biszkopt był równy. Po wystudzeniu kroimy na dwie części.
Sok Kubuś, sok z pomarańczy oraz cukier umieszczamy w rondelku. Zaczynamy powoli podgrzewać po czym dodajemy proszek budyniowy. Podgrzewamy do zgęstnienia masy. Masę pozostawiamy do przestygnięcia. Masę wykładamy na spód biszkopta, przykrywamy drugim biszkoptem.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Serki mieszamy mikserem przez moment, następnie cały czas miksując wlewamy małym strumieniem, stopniowo przestygniętą galaretkę. Masę pozostawić do lekkiego stężenia, tak aby dało się ją wyłożyć na biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie kroimy na kawałeczki i wykładamy na warstwę serową. Następnie wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.