Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto maślankowe z jagodami"
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 187
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 101
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 2332
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 187
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 101
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 2332
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł
Morele kroimy na połówki, pestki usuwamy. Owoce wkładamy na 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i natychmiast zdejmujemy skórkę.
Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z cukrem. Dodajemy jajka, olej, miąższ z wanilii i mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy maślankę z proszkiem do pieczenia. Gdy maślanka zacznie rosnąć, wlewamy do ciasta i całość dokładnie mieszamy.
Umyte, osuszone jagody prószymy mąką. Do ciasta wrzucamy morele, mieszamy, a następnie wsypujemy jagody. Bardzo lekko mieszamy jagody z ciastem, by ich nie uszkodzić. W przeciwnym razie puszczą bardzo dużo soku i całkowicie zabarwią placek.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170oC i pieczemy około 45 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji: 239 kcal, białko 6 g, tłuszcz 11 g, węglowodany 28 g.Źródło: Rewia