Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto maślankowe z jagodami"
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 151
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1859
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14593
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19661
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 151
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1859
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14593
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19661
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł
Morele kroimy na połówki, pestki usuwamy. Owoce wkładamy na 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i natychmiast zdejmujemy skórkę.
Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z cukrem. Dodajemy jajka, olej, miąższ z wanilii i mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy maślankę z proszkiem do pieczenia. Gdy maślanka zacznie rosnąć, wlewamy do ciasta i całość dokładnie mieszamy.
Umyte, osuszone jagody prószymy mąką. Do ciasta wrzucamy morele, mieszamy, a następnie wsypujemy jagody. Bardzo lekko mieszamy jagody z ciastem, by ich nie uszkodzić. W przeciwnym razie puszczą bardzo dużo soku i całkowicie zabarwią placek.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170oC i pieczemy około 45 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji: 239 kcal, białko 6 g, tłuszcz 11 g, węglowodany 28 g.Źródło: Rewia