Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto na maślance"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12277
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13039
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5208
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12277
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13039
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5208
Składniki
Masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj do niej jajka, dokładnie po każdym miksując.
Dołóż skórkę z cytryny oraz wlej sok cytrynowy. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej maślankę. Ciasto ucieraj mikserem jeszcze kilka minut, aż wszystkie dobrze się połączą. Pod koniec do ciasta wrzuć rodzynki. Podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką i napełnij ciastem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez godzinę. Ciasto lekko przestudź w foremce, potem przełóż je na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia.Źródło: Naj