Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz ochoty na uruchamianie piekarnika i spędzania w kuchni długich godzin? W takim razie ciasto oreo bez pieczenia będzie dla ciebie idealną propozycją. Jeśli akurat nie masz pod ręką ciasteczek oreo, możesz zastąpić je innymi ciasteczkami - herbatnikami lub łatwiej dostępnymi markizami. Smak nieco się zmieni, jednak wciąż będzie doskonały.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10359
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336705
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4177
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423326
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10359
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336705
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4177
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423326
Składniki
Zacznij od czekoladowej kruszonki. Oddziel ciemną część ciastek Oreo od kremu i umieść ją w blenderze. Rozkrusz tak, aby konsystencja przypominała kruszonkę. Możesz też umieścić ciastka w szczelnym worku przeznaczonym do produktów spożywczych i rozdrobnić za pomocą tłuczka lub wałka.
Masło rozpuść w małym rondelku. Połącz z czekoladowymi ciastkami. Wymieszaj dokładnie. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż połowę przygotowanej kruszonki na spód. Dobrze dociśnij, szczególnie przy krawędziach. Umieść formę w lodówce.
Teraz przejdź do przygotowania masy. Umieść białą część ciastek Oreo z mlekiem w małym garnuszku. Połącz składniki i odstaw do wystudzenia. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj krem z ciastek Oreo. Zmiksuj krótko.
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Łyżkę bitej śmietany przełóż do mascarpone z kremem Oreo, lekko wymieszaj i przełóż wszystko do ubitej piany. Zmiksuj krótko. Jeśli zostały ci jeszcze jakieś ciastka Oreo, możesz dodać w pokruszonej formie do masy. Na schłodzony spód z ciastek Oreo wyłóż krem. Pozostałą część czekoladowej kruszonki wysyp na wierzch.