Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz ochoty na uruchamianie piekarnika i spędzania w kuchni długich godzin? W takim razie ciasto oreo bez pieczenia będzie dla ciebie idealną propozycją. Jeśli akurat nie masz pod ręką ciasteczek oreo, możesz zastąpić je innymi ciasteczkami - herbatnikami lub łatwiej dostępnymi markizami. Smak nieco się zmieni, jednak wciąż będzie doskonały.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326191
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12020
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16648
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5384
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326191
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12020
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16648
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5384
Składniki
Zacznij od czekoladowej kruszonki. Oddziel ciemną część ciastek Oreo od kremu i umieść ją w blenderze. Rozkrusz tak, aby konsystencja przypominała kruszonkę. Możesz też umieścić ciastka w szczelnym worku przeznaczonym do produktów spożywczych i rozdrobnić za pomocą tłuczka lub wałka.
Masło rozpuść w małym rondelku. Połącz z czekoladowymi ciastkami. Wymieszaj dokładnie. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż połowę przygotowanej kruszonki na spód. Dobrze dociśnij, szczególnie przy krawędziach. Umieść formę w lodówce.
Teraz przejdź do przygotowania masy. Umieść białą część ciastek Oreo z mlekiem w małym garnuszku. Połącz składniki i odstaw do wystudzenia. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj krem z ciastek Oreo. Zmiksuj krótko.
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Łyżkę bitej śmietany przełóż do mascarpone z kremem Oreo, lekko wymieszaj i przełóż wszystko do ubitej piany. Zmiksuj krótko. Jeśli zostały ci jeszcze jakieś ciastka Oreo, możesz dodać w pokruszonej formie do masy. Na schłodzony spód z ciastek Oreo wyłóż krem. Pozostałą część czekoladowej kruszonki wysyp na wierzch.