Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na różne większe i mniejsze okazje, pyszne i mocno czekoladowe..
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1304
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1304
Składniki
Z podanych składników pieczemy biszkopt, następnie podgrzewamy 300ml śmietanki i rozpuszczamy w niej czekoladę, studzimy i wstawiamy do lodówki. Do nasączenia biszkoptu parzymy mocną kawę, dodajemy odrobinę alkoholu i parę kropel aromatu rumowego. Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy na pół i robimy drugą masę: Orzechy zaparzamy wrzącym mlekiem, studzimy. Ucieramy masło/ margarynę z cukrem pudrem dodając po łyżce zaparzone i ostudzone orzechy, dodajemy zapach rumowy i spirytus do smaku albo jak ktoś woli słodsze masy to więcej cukru. Zimny biszkopt nasączamy ostudzoną kawą, wykładamy krem orzechowy, przykrywamy drugą połową ciasta.
Śmietankę z rozpuszczoną czekoladą wyjmujemy z lodówki. Ubijamy aż zgęstnieje, resztę śmietany ubijamy z cukrem pudrem, łączymy obie, na koniec dodajemy posiekane cukierki michałki i rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę (2 łyżki zimnej wody+ 1 łyżka żelatyny) mieszamy i wykładamy na drugą część placka. Biszkopt można także wcześniej nasączyć kawą. Wyrównujemy i kładziemy szybko herbatniki bo masa dość szybko tężeje. Dekorujemy gotową polewą i połówkami orzechów. Orzechy możemy dodatkowo skarmelizować, (ja tak zrobiłam, smażyłam je w 2 łyżki cukru, 50 ml wody i 2 łyżki masła ) ale równie dobrze można pominąć ten krok. Smacznego :)