Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na różne większe i mniejsze okazje, pyszne i mocno czekoladowe..
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 118
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 32
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 21
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 36
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4482
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 118
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 32
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 21
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 36
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4482
Składniki
Z podanych składników pieczemy biszkopt, następnie podgrzewamy 300ml śmietanki i rozpuszczamy w niej czekoladę, studzimy i wstawiamy do lodówki. Do nasączenia biszkoptu parzymy mocną kawę, dodajemy odrobinę alkoholu i parę kropel aromatu rumowego. Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy na pół i robimy drugą masę: Orzechy zaparzamy wrzącym mlekiem, studzimy. Ucieramy masło/ margarynę z cukrem pudrem dodając po łyżce zaparzone i ostudzone orzechy, dodajemy zapach rumowy i spirytus do smaku albo jak ktoś woli słodsze masy to więcej cukru. Zimny biszkopt nasączamy ostudzoną kawą, wykładamy krem orzechowy, przykrywamy drugą połową ciasta.
Śmietankę z rozpuszczoną czekoladą wyjmujemy z lodówki. Ubijamy aż zgęstnieje, resztę śmietany ubijamy z cukrem pudrem, łączymy obie, na koniec dodajemy posiekane cukierki michałki i rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę (2 łyżki zimnej wody+ 1 łyżka żelatyny) mieszamy i wykładamy na drugą część placka. Biszkopt można także wcześniej nasączyć kawą. Wyrównujemy i kładziemy szybko herbatniki bo masa dość szybko tężeje. Dekorujemy gotową polewą i połówkami orzechów. Orzechy możemy dodatkowo skarmelizować, (ja tak zrobiłam, smażyłam je w 2 łyżki cukru, 50 ml wody i 2 łyżki masła ) ale równie dobrze można pominąć ten krok. Smacznego :)