Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto orzechowo-jabłkowe"
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2905
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 933
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1099
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 268
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2834
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2905
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 933
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1099
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 268
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2834
Składniki
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru i odstawić na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach dokładnie odcedzić na sitku. Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej i dokładnie rozkłócone jajka – wyrobić starannie ciasto. Dodać jabłka z sokiem, osączone rodzynki oraz orzechy. Starannie wymieszać.
Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką foremki. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec godzinę.
ok. 55 minut
Po lekkim ostudzeniu ciasto warto udekorować, np. domowym lukrem cytrynowym lub gotową polewą czekoladową.Źródło: Twoje Imperium