Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto orzechowo-jabłkowe"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118556
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8576
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3161
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2370
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118556
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8576
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3161
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2370
Składniki
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru i odstawić na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach dokładnie odcedzić na sitku. Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej i dokładnie rozkłócone jajka – wyrobić starannie ciasto. Dodać jabłka z sokiem, osączone rodzynki oraz orzechy. Starannie wymieszać.
Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką foremki. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec godzinę.
ok. 55 minut
Po lekkim ostudzeniu ciasto warto udekorować, np. domowym lukrem cytrynowym lub gotową polewą czekoladową.Źródło: Twoje Imperium