Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto orzechowo-jabłkowe"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40631
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 424
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 208
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 387
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9319
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40631
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 424
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 208
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 387
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9319
Składniki
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru i odstawić na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach dokładnie odcedzić na sitku. Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej i dokładnie rozkłócone jajka – wyrobić starannie ciasto. Dodać jabłka z sokiem, osączone rodzynki oraz orzechy. Starannie wymieszać.
Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką foremki. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec godzinę.
ok. 55 minut
Po lekkim ostudzeniu ciasto warto udekorować, np. domowym lukrem cytrynowym lub gotową polewą czekoladową.Źródło: Twoje Imperium