Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto orzechowo-jabłkowe"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3689
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2000
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5376
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5452
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3689
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2000
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5376
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5452
Składniki
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru i odstawić na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach dokładnie odcedzić na sitku. Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej i dokładnie rozkłócone jajka – wyrobić starannie ciasto. Dodać jabłka z sokiem, osączone rodzynki oraz orzechy. Starannie wymieszać.
Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką foremki. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec godzinę.
ok. 55 minut
Po lekkim ostudzeniu ciasto warto udekorować, np. domowym lukrem cytrynowym lub gotową polewą czekoladową.Źródło: Twoje Imperium