Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto piegusek z wiśniami"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1294
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 802
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1418
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1294
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 802
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1418
Składniki
Wiśnie oczyść, opłucz, wydryluj. Owoce przełóż na sitko i poczekaj chwilę, aż ociekną z soku. Masło stop i przestudź. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z masłem oraz skórką z cytryny.
Białka ubij na sztywno. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Ubijaj dalej jeszcze chwilę. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy maślanej. Wlej zapach migdałowy. Porcjami wsyp suchy mak. Wiśnie oprósz mąką. Dodaj do ciasta. Wymieszaj całość łyżką.
Podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Nałóż przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 50 minut. Studź w foremce przez 15- 20 minut. Potem ciasto przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina