Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto piegusek z wiśniami"
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 435
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8707
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13434
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2700
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 435
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8707
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13434
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2700
Składniki
Wiśnie oczyść, opłucz, wydryluj. Owoce przełóż na sitko i poczekaj chwilę, aż ociekną z soku. Masło stop i przestudź. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z masłem oraz skórką z cytryny.
Białka ubij na sztywno. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Ubijaj dalej jeszcze chwilę. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy maślanej. Wlej zapach migdałowy. Porcjami wsyp suchy mak. Wiśnie oprósz mąką. Dodaj do ciasta. Wymieszaj całość łyżką.
Podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Nałóż przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 50 minut. Studź w foremce przez 15- 20 minut. Potem ciasto przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina