Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto śliwkowe z kruszonką pachnące korzennymi przyprawami"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35846
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1248
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1773
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35846
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1248
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1773
        
        Składniki
Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, zamieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj lub zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.
Śliwki umyj, osusz, rozetnij wzdłuż na pół i usuń pestki. Z mąki, cukru i masła zrób dość grubą kruszonkę, rozcierając między palcami.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej rozwałkowane schłodzone ciasto, formując dość wysoki brzeg. Na cieście układaj obok siebie śliwki (skórką do dołu), lekko dociskając. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką.
Piecz w 175°C około 35 minut. Jeszcze gorące posyp przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i goździkami.
! Warto wykorzystać białka i ubić je na sztywno z czterema łyżkami cukru. Pianę wykładamy na śliwki i posypujemy kruszonką.
ok. 45 minut • Porcja 275 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 18 porcjiŹródło: Kobieta i życie