Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z agrestem i kiwi"
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5960
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1802
 
            Jak przygotować filety śledziowe z młodymi ziemniakami i sałatką z ogórka?
Odsłon: 130
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5960
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1802
 
            Jak przygotować filety śledziowe z młodymi ziemniakami i sałatką z ogórka?
Odsłon: 130
 
         
        Składniki
Osłodź mleko połową cukru kryształu i zagotuj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą. Gotuj masę przez 2 minuty, a potem przelej do miski. Gdy masa wystygnie, wmiksuj do niej żółtka i wmieszaj pianę przygotowaną z białek i reszty cukru.
Formę o średnicy 28 cm wysmaruj tłuszczem, posyp mąką i napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 160° C.
Obierz kiwi i pokrój je na plasterki. Oczyść agrest. Wystudzone ciasto wyjmij z formy, posmaruj dżemem i poukładaj na nim kawałki owoców.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie i poczekaj, aż nasiąknie. Wlej do rondelka sok oraz wino. Następnie dodaj cukier i żelatynę. Wszystko to powoli podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści (ale nie gotuj!)
Poczekaj, aż trochę wystygnie i równomiernie zalej owoce na cieście. Kiedy owocowa galaretka stężeje, pokrój placek na porcje i podawaj.
Czas przygotowania: 80 min.
Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 161 kcal.Źródło: Na żywo