Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z jabłkami i śliwkami"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38234
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38234
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Śliwki umyj, osusz; usuń pestki. Jabłka umyj, obierz ze skórki, a następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plastry.
Z mąki, masła oraz cukru pudru przygotuj kruszonkę.
Miękkie masło na ciasto włóż do miski i dokładnie utrzyj z cukrem na puch. Następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. W osobnej misce ubij sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
Do kremu z masła i żółtek dodawaj na zmianę po porcji mąki oraz sztywnej piany z białek. Powstałe ciasto wlej do formy do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Na cieście rozłóż owoce, układając je na przemian: plasterki jabłek i połówki śliwek. Gdy wszystkie rozłożysz, posyp je wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 180°C.
Po wyjęciu z pieca ciasto posyp cukrem pudrem i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy pokrój je na mniejsze porcje.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 355 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie