Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z jabłkami i śliwkami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12316
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13125
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5349
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12316
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13125
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5349
Składniki
Śliwki umyj, osusz; usuń pestki. Jabłka umyj, obierz ze skórki, a następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plastry.
Z mąki, masła oraz cukru pudru przygotuj kruszonkę.
Miękkie masło na ciasto włóż do miski i dokładnie utrzyj z cukrem na puch. Następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. W osobnej misce ubij sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
Do kremu z masła i żółtek dodawaj na zmianę po porcji mąki oraz sztywnej piany z białek. Powstałe ciasto wlej do formy do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Na cieście rozłóż owoce, układając je na przemian: plasterki jabłek i połówki śliwek. Gdy wszystkie rozłożysz, posyp je wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 180°C.
Po wyjęciu z pieca ciasto posyp cukrem pudrem i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy pokrój je na mniejsze porcje.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 355 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie