Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z jagodami pod bezą"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 475
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 202
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 475
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 202
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Masło lub margarynę roztop i przestudź. Jagody przebierz, oczyść, umyj je w miseczce z wodą (nie myj delikatnych owoców pod strumieniem wody).
Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do miski, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i ucieraj mikserem, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa.
Oba rodzaje mąki połącz z proszkiem do pieczenia, przesiej, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło, mleko i ponownie wymieszaj. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Ciasto wylej równomiernie do formy, rozsmaruj je łyżką i posyp jagodami (3-4 łyżki jagód odłóż do dekoracji). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 40 min.
Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.Pod koniec stopniowo dodawaj cukier i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i szklista.
Ciasto wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na nim masę bezową i piecz ok. 20 min w temp. 150°C. Po wystudzeniu wierzch ciasta posyp jagodami.
85 minut Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie