Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z nektarynkami, na spodzie z kaszy jaglanej"
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 20
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 136
Świąteczne smaki.
Odsłon: 110
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 20
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 136
Świąteczne smaki.
Odsłon: 110
Składniki
Wypłucz dokładnie kaszę. Wsyp do garnka, zalej 2 szklankami wody, posól i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Przestudź i wymieszaj z jajkami.
Posmaruj masłem formę, obsyp tartą bułką. Wyłóż ciasto do formy i równo rozsmaruj. Wstaw do gorącego piekarnika (160 st. C) i piecz 15 minut.
Zmiksuj najpierw masło z 1/2 szklanki cukru, potem dodaj jajka, migdały i mąkę. Wyłóż masą lekko ostudzony spód tarty.
Pokrój nektarynki na cienkie plastry, przykryj nimi masę jajeczną. Posyp owoce resztą cukru i piecz ok. 40 minut.
Przed podaniem podgrzej dżem i udekoruj tartę.
Jak to zrobić?
Kasza jaglana może mieć po ugotowaniu lekko gorzkawy smak. Unikniesz tego, jeżeli dokładnie opłuczesz ją na drobnym sitku pod bieżącą wodą. Można też płukać ją w garnku, ale wtedy trzeba przynajmniej dwukrotnie wymienić wodę.Źródło: Olivia